2014-02-17 17:44:47• hírek • Czinzel László

A tiltakozók hétfőn egy órára lezárták a halmi határátkelőhelyet

A Romániába nem uniós országokból behozható termékeket érintő megszorító rendeletek miatt már szombaton is tiltakoztak azok, akik kereskedelmi céllal hozzák Ukrajnából a különböző árucikkeket. A hétfői tiltakozás odáig fajult, hogy a kereskedők egy órára le is zárták a halmi határátkelőhelyet - a csendőröknek kellett rendet teremteniük.

Nagy a felháborodás a román-ukrán határon: az Országos Adó és Pénzügyi Hivatal rendelkezései gyakorlatilag ellehetetlenítették azok "munkáját", akik naponta különböző árúcikkekkel megrakodva érkeztek Ukrajnából Romániába, a külföldön megvett árút pedig piacokon, vagy ismerősök körében értékesítették. Ezt a feketekereskedelmet unhatta meg az ANIF, amikor meghozta a rendeletet, miszerint: az országba be lehet hozni a követező termékekből a következő mennyiséget, adómentesen: 1 kg cukor, 40 darab cigaretta; 100 darab, egész dohánylevélből sodrott cigaretta; 50 darab szivar; 250 gramm dohány; 1 liter, 22 fokosnál erősebb alkohol és/vagy alkoholos ital; 1 liter, 80 fokos vagy annál erősebb tiszta szesz; 2 liter, 22 fokosnál gyengébb alkohol és alkoholos ital; 4 liter bor; 16 liter sör. Egyéb jellegű termékekből legtöbb 300 euró értékű árucikket.

Ami a tiltakozást kiváltotta, az az, hogy ezt a mennyiséget hetente egyszer lehet áthozni, az egy héten belül áthozandó további árú viszont vámköteles, az autósnak pedig rendelkeznie kell import-export engedéllyel. Ráadásul üzemanyagból is csak hét nap alatt egyszer lehet áthozni egy tele tanknyit és további tíz liter üzemanyagot kannában.

Ezzel gyakorlatilag véget érhet a virágzó üzletág, ami az Ukrajnából behozott árucikkekkel való kereskedést jelentette. Véget érhet a biznisz azoknak is, akik naponta egy-egy tele tank benzint hoztak a szomszédos országból, hiszen ott egy liter 4 lej körüli áron kapható, itt meg közel 6 lejbe kerül... Tehát lehetett nyerni rajta.

Tiltakozók a Halmi határátkelőhelyen

Nos, a kereskedők szombaton 13 óra körül tiltakoztak először: ekkor a prefektus is a helyszínen járt és meghallgatta panaszukat. Hétfőn viszont odáig fajult a tiltakozó akció, hogy az emberek autóikkal el is torlaszolták a határátkelő felé vezető utat - emiatt a csendőrség embereinek közbelépésére volt szükség. Az útzár egy órán keresztül tartott, ezt követően újra megnyílt az út a határátkelő felé.

Tiltakozás a román-ukrán határátkelőhelyen

Hogy a tiltakozó megmozdulásoknak lesz-e folytatása, azt nem tudni, viszont sokan a határon átívelő (fekete)kereskedelemből tartották fent magukat, tehát valószínű, hogy nem hagyják annyiban a dolgot és továbbra is tiltakozni fognak a megszorítások ellen.

Az viszont biztos: ha maradnak a megszorítások, a román-ukrán határon az eddigiekhez képest drasztikusan csökkenhet a forgalom...

Csendőrök csillapították le a tiltakozókat

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: